Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ευρωεκλογές και Β΄ Αθηνών: Τα ψηφοδέλτια

 

Ευρωεκλογές
1981-2019
Τα ψηφοδέλτια

 

“The strange quark: Καταφύγιο λόγου”
Ν. Σμύρνη, Μάιος 2019

  σελ. 80

 

 Συμπληρώθηκαν τέσσερις δεκαετίες από τη δημιουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Επ’ ευκαιρία των φετινών εκλογών δημιούργησα ένα λεύκωμα με τα ψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων που έχουν λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, από το 1981 που η χώρα εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, την μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι και φέτος. Τα ψηφοδέλτια προέρχονται από το προσωπικό μου αρχείο. Ενδεχομένως υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, όχι εσκεμμένες πάντως.
 Για να είναι πιο πλήρης η εικόνα, παρατίθενται τα αποτελέσματα και οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές σε κάθε ευρω-εκλογική αναμέτρηση καθώς και οι μετακινήσεις τους. Από την μελέτη των ψηφοδελτίων μπορούν να προκύψουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οι εκάστοτε επιλογές υποψηφίων από τα πολιτικά κόμματα αποκαλύπτουν την πολιτική/κομματική ανθρωπογεωγραφία, τις διαφοροποιήσεις, μετατοπίσεις και την κινητικότητα των υποψηφίων, το διαχρονικό διακομματικό «πήγαινε-έλα».

 Η έκδοση είναι σε ηλεκτρονική μορφή (e-book), με ελεύθερη πρόσβαση.


* * *

 Εκλογική περιφέρεια
Β΄ Αθηνών
1974-2015
Τα ψηφοδέλτια

 

Ηλεκτρονική έκδοση (e-book)
“The strange quark: Καταφύγιο λόγου”
Ν. Σμύρνη, Ιούνιος 2019

σελ. 190 

 
 Η εκλογική περιφέρεια «Β΄ Αθηνών» ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας και ίσως η μεγαλύτερη που υπήρχε στην Ευρώπη. Περιλάμβανε όλους τους δήμους (και παλαιότερα τις κοινότητες) της Νομαρχίας Αθηνών εκτός από τον Δήμο Αθηναίων, που συγκροτεί την Α΄ Αθηνών. Η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της περιφέρειας είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνεται αντίστοιχα ο αριθμός των εδρών της Β΄ Αθηνών στη Βουλή. Ως το 1964 είχε 17 έδρες, το 1974 είχε 28 και έφτασε τις 45 στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
 Με νόμο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 12 Ιουλίου 2018, αποφασίστηκε η διαίρεση της Β΄ Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες: Βορείου, Δυτικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών... Η κατάτμηση αυτή, που ισχύει για πρώτη φορά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, σηματοδότησε το τέλος της τεράστιας αυτής εκλογικής περιφέρειας...
 Με αυτή την αφορμή δημιούργησα ένα λεύκωμα με τα ψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων που μετείχαν στις εκλογές της Β΄ Αθηνών από το 1974 ως το 2015. Τα ψηφοδέλτια προέρχονται από το προσωπικό μου αρχείο. Ενδεχομένως υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, όχι εσκεμμένες πάντως.
 
 Η έκδοση είναι σε ηλεκτρονική μορφή (e-book), με ελεύθερη πρόσβαση.
 
 
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου