Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Φοιτητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη 1974-1980


 Φοιτητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη 1974-1980

Παρατάξεις και ψηφοδέλτια στο τμ. Χημείας ΦΜΣ

σελ. 60

Ψηφιακή έκδοση (e-book)

"The strange quark: Καταφύγιο λόγου" 

Ν. Σμύρνη, 2024


   Με αφορμή τα 50 χρόνια από την πτώση της χούντας σκέφτηκα να αξιοποιήσω τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων κι άλλα έντυπα που έχω στο αρχείο μου από την πενταετία 1975-1980, όταν φοίτησα στο τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου και να φτιάξω ένα χρονικό της εποχής όπως την έζησα κι όπως την θυμάμαι. Εκτός από τη νοσταλγία και τις αναμνήσεις που διακινούνται, η καταγραφή αυτή απεικονίζει την πολιτική ανθρωπογεωγραφία, τις ιδεολογικές μετατοπίσεις, τη δυναμική των παρατάξεων, το ξεθώριασμα παλαιών και την ανάδυση νέων ιδεολογικών ρευμάτων, τις σχέσεις με τις πολιτικές νεολαίες και με τις κομματικές επιλογές στην κεντρική πολιτική σκηνή, κατά τη διάρκεια της κομβικής πρώτης πενταετίας της μεταπολίτευσης, στην οποία το φοιτητικό κίνημα έπαιξε κορυφαίο ρόλο στο αυθόρμητο λαϊκό ξέσπασμα δημοκρατίας και ελευθερίας της ελληνικής κοινωνίας.

   Το έργο αναρτήθηκε ως e-book στο academia. 

Είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται από το παρακάτω link.

Φοιτητικές εκλογές στο ΑΠΘ 1974-1980

* Θ.Μ. 21.9.2024.


Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Σύμμεικτα Ι. Μανιάτικα ...και άλλα




"Σύμμεικτα Ι"

"Μανιάτικα ...και άλλα"

*

Ηλεκτρονική έκδοση 

"The strange quark: Καταφύγιο λόγου"

Ιούνιος 2024

σελ. 140


e-book (προσβάσιμο ελεύθερα


- Κείμενα για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μάνη και την ευρύτερη περιοχή (Καλαμάτα, Λακωνία), δημοσιευμένα παλιότερα "τήδε κακείσε", συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο 140 σελίδων, σε μορφή e-book, προσβάσιμο ελεύθερα από το 'academia.edu'.

- Περιέχει 13 άρθρα και μελετήματα, 3 προσωπογραφίες και 7 βιβλιοκρισίες. Τα πιο πολλά κείμενα είναι ξαναδουλεμένα με προσθήκες υλικού από νεότερα στοιχεία. Ένα άρθρο είναι αδημοσίευτο. Με την έκδοση αυτή μάλλον κλείνει ο κύκλος των περί την Μάνη ερευνών και δημοσιεύσεών μου, αλλά ...ποτέ μη λες ποτέ.

* Θ.Μ. 4.6.2024.



Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Μίκης: Δισκογραφία 1960-1975

 

 
 "Μίκης: Δισκογραφία 1960-1975"
"Μια προσωπική αναδρομή"


*

Ηλεκτρονική έκδοση:
"The strange quark: Καταφύγιο λόγου"
 
Νέα Σμύρνη, Μάρτης 2024
σελ. 78
 
(e-book προσβάσιμο ελεύθερα)

   Με αφορμή τον θάνατο του Μίκη, το Σεπτέμβρη του 2021 ξεκίνησα μια αναπόληση στη μουσική και στα τραγούδια του, η οποία σταδιακά μορφοποιήθηκε στο παρόν άρθρο. Η αναδρομή αυτή δεν έχει σε καμιά περίπτωση χαρακτήρα μελέτης ούτε κατά διάνοια είναι προσπάθεια συνολικής παρουσίασης του έργου του. Μπήκα στη διαδικασία αυτή καθαρά από εσωτερική προσωπική ανάγκη να ξαναθυμηθώ μέσα από τα τραγούδια του, να διατρέξω και να ξαναζήσω, αν θέλετε, στιγμές που σφράγισαν τη ζωή της γενιάς μου κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
 
Θ. Μπελίτσος.

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Είκοσι και μία Ιστορίες για το ’21

 

"Είκοσι και μία Ιστορίες για το ’21"

*
  Ηλεκτρονική έκδοση:
"The strange quark: Καταφύγιο λόγου"
 
Νέα Σμύρνη, Φλεβάρης 2024
σελ. 54

 
(e-book προσβάσιμο ελεύθερα)


   Όταν τελείωσε το επετειακό διακοσιοστό έτος από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821, μάζεψα σε ενιαία ανάρτηση διάφορα μικρά κείμενα που δημοσίευα αραιά και πού κατά τη διάρκεια του έτους. Οι ιστορίες αυτές δεν εστιάζουν τόσο στα κορυφαία γεγονότα και στους προβεβλημένους πρωταγωνιστές του Αγώνα. Κατά κανόνα αναφέρονται σε λιγότερο γνωστές περιπτώσεις. Καθώς, ως σύνολο συνυφαίνουν τον καμβά του κορυφαίου γεγονότος της Εθνεγερσίας, θεώρησα καλό να υπάρξει μια συγκεντρωτική δημοσίευσή τους.

Θ. Μπελίτσος.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Λυτρωτικό χιόνι

 

«Λυτρωτικό χιόνι»

Διηγήματα και Μονόλογοι

 Ν. Σμύρνη 2024, σελ. 132

έκδ. «The strange quark: Καταφύγιο λόγου»


   Η λογοτεχνία ως προσωρινό καταφύγιο από την ασχήμια της κοινωνίας, ακριβώς όπως το χιόνι σκεπάζει προσωρινά με ένα γοητευτικό πέπλο την ασχήμια που μας περιβάλλει.
   "Λυτρωτικό χιόνι", λοιπόν.
   Μια συλλογή με 40 πεζά, 29 διηγήματα και 11 μονολόγους-χρονογραφήματα. Κάποια δημοσιευμένα σε έντυπα ή ιστοσελίδες, μερικά αδημοσίευτα.
   Με οσμή καραντίνας, διότι τα πιο πολλά γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
   Με αφορμές έμπνευσης τις επετείους των δύο αιώνων από την εθνεγερσία του 1821, των εκατό ετών από το 1922, των πενήντα ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου καθώς και γεγονότα της επικαιρότητας.

Θ.Μ. 30.1.2024